Aanpassing normen voor aflatoxinen in bepaalde producten

Informatie uit recente wetenschappelijke adviezen geven aanleiding tot het wijzigen van maximumgehalten voor aflatoxinen in bepaalde levensmiddelen.

In EG-richtlijn 165/2010 wordt hiertoe ter aanvulling op de richtlijn EG1881/2006 een verdere uitsplitsing gemaakt in de categorie noten met bijbehorende maximumgehalten en worden bij specerijen mengsels van specerijen die één of meer van de al genoemde specerijen bevatten toegevoegd.

Meer info: Aflatoxine

 

Uitspraak EFSA over voedselveiligheid van kleurstoffen

Het panel van de EFSA (European Food Safety Authority),dat zich bezighoudt met de voedselveiligheid van kleurstoffen en andere additieven in levensmiddelen heeft 6 kleurstoffen opnieuw beoordeeld vanwege bezorgdheid m.b.t. de veiligheid ervan met name omtrent veronderstelde gedragsverandering bij kinderen.

Op basis van beschikbaar wetenschappelijk bewijs trekt EFSA de conclusie, dat de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) van chinolinegeel (E104), zonnegeel FCF (E110) en ponceau 4R (E124) voor zowel kinderen als volwassenen dient te worden verlaagd. Voor de kleurstoffen tartrazine (E102), azorubine (E122) en allurarood AC (E129) geldt dit niet, omdat volgens de EFSA uit de momenteel beschikbare wetenschappelijke gegevens niet aantoonbaar is, dat een oorzakelijk verband bestaat tussen deze afzonderlijke kleurstoffen en mogelijke effecten op het gedrag. Meer info: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/scdoc/1327.htm  (ook ……1328.htm t/m ……1332.htm )

 

Interpretatie microbiologische criteria

Op 9 november 2009 heeft de VWA een document uitgebracht waarin wordt omschreven hoe zij de EG-richtlijn 2073/2005 ion de praktijk wil interpreteren. Men gaat specifiek in op de beoordeling van bemonsteringsschema’s en gebruikte methodieken voor microbiologisch onderzoek, studies m.b.t. Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen en de te volgen werkwijze m.b.t. handhaving. Voor het gebruik van alternatieve analysemethoden is een beslisboom opgenomen, die aangeeft of een gehanteerde analysemethode wel of niet voldoet aan de EG-verordening 2073/2005, alsmede een omschrijving van de werkwijze voor het verkrijgen van toestemming voor het gebruik van alternatieve methodes voor analyse en monsterneming. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de wijze waarop trendanalyses in tijd kunnen worden uitgevoerd door berekening van gemiddelde en standaarddeviatie van de logwaarden van de gevonden onderzoeksresultaten.

Meer info: http://www.vwa.nl/actueel/infobladen-voor-bedrijven-en-instellingen