Voedselveiligheid

Overzicht van de certificatiestandaarden

Om de productie, distributie en verkoop van voedingsmiddelen te vrijwaren van gevaren en gezondheidsrisico’s voor de consument zijn sinds enkele jaren zowel richtlijnen voor hygiëne en voedselveiligheid opgenomen in de wetgeving, als ook initiatieven ontwikkeld door grote supermarktketens om deze zaken op te nemen in standaarden die aan leveranciers worden opgelegd.

Het Global Food Safety Initiative (GFSI), heeft een richtlijn heeft opgesteld die aanvankelijk voors voor vijf standaarden (BRC, IFS, (Dutch) HACCP, SQF 2000 en FSSC 22000) was goedgekeurd.

In 2012 zijn echter nog 4  standaarden opgesteld die internationaal (door de GFSI=Global Food Safety Initiative) worden erkend en gehanteerd, te weten:

  • BRC Global Standaard Food versie 6
  • IFS International Food Standard versie 6
  • SQF 2000 (USA)
  • FSSC 22000 (ISO 22000 aangevuld met PAS 220:2008)

De Nederlandse (Dutch) HACCP, die ook bij de GFSI was aangemeld en door deze erkend heeft zich in 2012 bij het uitbrengen van versie 5 uit de GFSI teruggetrokken. Een certificaat van de Dutch HACCP wordt wel erkend door de NVWA, als een norm, die leidt tot minder NVWA inspecties bij de gecertificeerde bedrijven.

Deelname van Walmart (USA) aan de GFSI brengt de inzichten uit Europa en de USA op één lijn en is de basis voor een wereldwijde erkenning van de standaarden.

Vooralsnog blijft een groot aantal retailers certificatie eisen voor hun eigen specifieke standaarden en accepteerden ze geen van de andere goedgekeurde standaarden, waardoor bedrijven soms aan meerdere, elkaar overlappende standaarden moeten voldoen. Een van de oorspronkelijke doelstellingen van de GFSI, namelijk het principe ‘certified once, accepted everywhere’ is daarmee nog altijd niet gerealiseerd.

Inmiddels hebben zeven grote retailers (Walmart, Migros, Tesco, Metro, Ahold, Delhaize en Carrefour) aangegeven te streven naar een verdere harmonisatie van de standaarden en hebben officieel aangegeven dat zij alle GFSI-goedgekeurde standaarden zullen accepteren. In de praktijk is hiervan nog niet veel te merken.