Voedselveiligheid

Overzicht van de certificatiestandaarden

Om de productie, distributie en verkoop van voedingsmiddelen te vrijwaren van gevaren en gezondheidsrisico’s voor de consument zijn sinds enkele jaren zowel richtlijnen voor hygiëne en voedselveiligheid opgenomen in de wetgeving, als ook initiatieven ontwikkeld door grote supermarktketens om deze zaken op te nemen in standaarden die aan leveranciers worden opgelegd.

Het Global Food Safety Initiative (GFSI), heeft een richtlijn heeft opgesteld waaraan een voedselveiligheidssysteem dient te voldoen.

In 2020 zijn er momenteel 12  standaarden die zijn erkend  als  internationale GFSI standaard, o.a:

  • BRC-GS Global Standaard Food
  • IFS International Food Standard
  • FSSC 22000 (ISO 22000 aangevuld met technisch sheets)

De Nederlandse (Dutch) HACCP, die ook bij de GFSI was aangemeld en door deze erkend heeft zich in 2012 bij het uitbrengen van versie 5 uit de GFSI teruggetrokken.

Vooralsnog blijft een groot aantal retailers certificatie eisen voor hun eigen specifieke standaarden en accepteerden ze geen van de andere goedgekeurde standaarden, waardoor bedrijven soms aan meerdere, elkaar overlappende standaarden moeten voldoen. Een van de oorspronkelijke doelstellingen van de GFSI, namelijk het principe ‘certified once, accepted everywhere’ is daarmee nog altijd niet gerealiseerd.

Inmiddels hebben zeven grote retailers (Walmart, Migros, Tesco, Metro, Ahold, Delhaize en Carrefour) aangegeven te streven naar een verdere harmonisatie van de standaarden en hebben officieel aangegeven dat zij alle GFSI-goedgekeurde standaarden zullen accepteren. In de praktijk is hiervan nog niet veel te merken.