Productspecificatie

De overheid stelt de wetgeving op, ter bescherming van de consument. Zo worden ook de voorschriften voor productinformatie op verpakkingen verscherpt. Producenten moeten open kaart spelen. Ze moeten precies aangeven wat er in hun producten aanwezig is, in welke hoeveelheden bepaalde ingrediënten gebruikt zijn en welke allergenen aanwezig zijn. Het geheel van deze informatie noemen we een productspecificatie.

Producenten brengen steeds meer gevarieerde en vaak ingewikkeldere producten op de markt. Consumenten willen kant-en-klaar maaltijden, vleeswaren met kruiden en allerlei soorten gebak met verschillende soorten vullingen en decoraties. Er zijn dus meer ingrediënten nodig om tot dat ene eindproduct te komen. Het wordt hierdoor complexer om te achterhalen wat er nu precies in het eindproduct zit aan ingrediënten, voedingsstoffen, allergenen en andere eigenschappen.

Om deze informatie te bepalen moet elk grondstof en elk halffabrikaat en elk eindproduct afzonderlijk een productspecificatie aanwezig zijn. Voor elke nieuwe receptuur wordt de ingrediëntensamenstelling vastgesteld en de energiewaarde van het eindproduct berekend. Bij iedere wijziging in de samenstelling moet de ingrediëntensamenstelling opnieuw worden bepaald en de energiewaarde opnieuw worden berekend.