Logistic Standard / Brokers

IFS Transport, Logistic and Storage Standard (ILS) / IFS Brokers

De Duitse en Franse retailers hebben naast de IFS (International Food Standard), die we reeds kenden voor de productie en de handel, nu ook een standaard ontwikkeld voor de beheersing van transport, logistieke dienstverlening en opslag voor zowel food als non-food, en voor geconditioneerde en ook niet geconditioneerde behandeling en transport van goederen. Daarmee is het gat, wat betreft certificeringsmogelijkheden, tussen de productie en de handel nu ook opgevuld. Door als IFS samen te werken met andere certificeringsnormen, zoals Q-S en EurepGap, is het mogelijk de keten van “grond tot mond” te certificeren.

De ILS is afgestemd op de bedrijven die grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten voor de levensmiddelenproductie transporteren. Het betreft food en non-food producten. ILS kan voor alle typen transport gehanteerd worden.

De eisen omvatten in totaal 98 criteria. Daarnaast worden er specifieke criteria geformuleerd voor bedrijven die zich slechts met bepaalde activiteiten bezig houden.

Er is een algemeen deel dat voor iedere organisatie geldt met ca. 46 algemene eisen op het gebied van HACCP en kwaliteitsmanagement.

Daarnaast zijn er twee delen waar, indien van toepassing, invulling aan gegeven moet worden. Het betreft het deel “opslag en distributie” en/of het deel “transport”.

Het deel opslag en distributie omvat 39 criteria die betrekking hebben op hygiëne eisen, verlichting, ongedierte, onderhoud, traceability en kalibratie. Het deel transport omvat 13 eisen voor verpakken en transport, zoals bijvoorbeeld temperatuurbeheer en de beheersing van de verlichting in de laadbak.

Door de opsplitsing voor verschillende activiteiten wordt het ook voor kleinere bedrijven, die slechts bepaalde specifieke logistieke diensten aanbieden, aantrekkelijker om te certificeren, aangezien er veelal overbodige criteria wegvallen.

Voor handelaren is IFS brokers een geschikte norm om de voedselveiligheid te borgen

Good4Food Consultants kan u begeleiden naar een succesvolle implementatie van van IFS Logistic Standard en IFS Brokers.